Monday, January 3, 2011

tq to**miss ryna tri asmara**

semlm kita owg cadang nk make some cake tuk BF member..so before x jadi baek lah kita cube kan..
so smlm kita owg g lah gaint g cr br...perh...mahal2 gak barang2 nie kan...hampir RM35.90 mcm tu lah..hehhehe..tp kita divide dua...so jimat sikit...hahahha...so ble barang2 dh cukup..kita owg ingt nk stat wat sblm malam..tbe2 je measure cup x ade...shima syg dah x tau nk wat pe...aq ingt nk maen agk2..dia ckp dia tkot...so ble nye nk wat...aq dgn berani aq pon wat lah.......
<3**sediakan bahan...

bahan2 nye...
oreo (2 packet)
philadelphia cream cheese (250 grams)
butter (50 grams)
whipping cream (100 ml)
dutch lady fresh milk (80 ml)
gelatine halal (1 tablespoon) + hot water (40 ml)
gula halus (1/2 cup)
gula perang (1 tablespoon)



mula kan dgn bismillah ok...mesti sedap..n dgn ikhlaz...hahah
*mula2 kita wat crust...kowg tau x crust tu ape?..tulah base tuk chesse cake tu...sonang cite bahagian bawak kek kowang lah..tu sgt penting tau..hahhah.
*kemudian asing kan OREA biskut ngan cream...eh tp kowang jgn mkn lak,,,tu nk guna tau...
important...!!


*ha..sblm tu kowang asing kan dlm 7-10 keping biskut oreo tu tuk hiasan n isi dlm batter kek k..


\
*kemudian hancur kan biskut oreo tersebut dgn cara nada sendiri...cm kawan sye nie..
dia guna kan lesung supaya hancur lbh cepat.tp lapik or basuh bersih2..t base kowang pedas di sebb kn lesung kowang tu ...so INGT!!basuh bersih2 k...

***more important...JGN LAYAN FB SEMASA MESASK...lap top kowang gak jdi mangse cheese n butter t..








*seleps siap biskut tersebut hancur...kowang msuk kan bahan seterus nye...
msuk kan butter n gula perang..gaul smapai sebati tau..t x jadi jgn cri aq lak...gaul dlm bekas elok2...




*seleps siap n bahan dah sebati..ape lgi cpt2 cari moul(loyang)x paham gak..bekas lah tuk kowang isi crust tu...
bajet2 lah ye..klau agak2 tgk crust tu x mnyk jgn kowang cr moul yg besar2...lgi bgus klau base nye tebal..x lah hancur nnti.so cr sy agak2 sesuai lh.


*agak2 dh siap.simpan dlm refrigerator..selame nye..eh slh2..selame 1 jam lbh..biar keras btol2... k?


*get ready ngan bahan laen tuk wat batter,kate name laen bahagian atas kek..




*kowang biar kan cream cheese nie sekejap biar dia sonang nk gaul.




*lps kowang biar kan jgn kowang lupe lak kat cream cheese tu...dia x leh biar kan lme2 sgt...
lenyek kan cream cheese kowang smapai dh x ade ketulan LANSUNG!!.






*lpa tu kowang amik whipping cream,masuk kan pelan2..pukul smapai batter tu kembang.penting tau ble dia kembang..lpas tu kowang msuk kan susu pelan2.lepas je bahan sebati.kemuan amik gula halus n masuk kan sedikit demi sedikit.kemudian msukkan cream oreo yang kowang asing kan td blek..gaul elok2 n bagi sebati k.
then kowang amik gelatin n air panas.gaul smapai gelatin tu cair..jgn smapai nmpk ketulan gelatin tu lgi..
ha..amik lah 5 keping mcm tu hancur kan sikit n msuk kan dlm batter.biar ade ase2 oreo biskut sikit.


*lepas je siap.kowang amik blek crust yang kowang simpan td n msuk kan batter kat atas crust tu...
jgn wisau,kowang x perlu tahu brape suhu n brape lme kek nie kna msak...
lps siap je.then kowang kan ade simpan 5 keping biskut oreo td tu..ha,amik blek n kowang hias kan sikit bahagian tas kek,,jgn wisau,x tengalam ..kowang msukkan kan blek kek kowang dlm peti sejuk selame 5-6 jan...




*ha,lps 5-6 jam,kowang tgk lah hasil nye...ha...ble dah siap tu,,jgn lah kedekut nk bg kwan2 n owg<3hehhehe


*sye ucapkn selmt berjaye ye... :)

SAYANG KAMU YANG MEMBACA

3 comments: