Friday, July 20, 2012

Segmen : Nostalgia Ramadhan


tyme 7 tahun.yg berdiri
setiap kali bulan ramadhan bagi teha 15 tahun yang dulu sgt membebankan...
biasalah baru umur 7 tahun..dah kena stat puasa penuh....
ayah pula seorang yang tegas tentang agama...jadi tak boleh lah nak ponteng...
klau ponteng puasa,pasti ayah akan tahu....arwah emak pula biasa-biasa...tak suka memaksa anak-anak...
saya dan abang pernah juga kantoi ponteng puasa,,ketika itu akak saya sedang sedap tidur di ruang tamu...
kami yang baru selesai makan meggi duduk lah kat ruang tamu....kami fikir akan sedang tidur nyeyak...
jadi kami boraklah untuk berjanji tak bagi tahu siapa-siapa tentang ponteng puasa....rupa-rupa nya...kakak kami nie memang tak tidur...dia tersedar sejak kami masak meggi kat dapur...habis kantoi ngan akk..
hari itu lak ayah nak ajak buka puasa kat luar...mesti lah buka sedap....tak pasal-pasal kami kena tgok mereka berbuka dengan jarak meja yang jauh..sedih sgt masa itu...tp itu lah hukuman kami ketika itu...
siapa yang tak puasa tak boleh bebuka bersama,,,habis kami kena perli dengan ayah...malunye...

kelas darjah 3.che carik

masuk darjah 3 pula...saya nie selalu balik lambat setiap hri jumaat...jadi kebiasaan kami yang balik lambat akan bermain-main di sekitar kawasan sekolah...korang pernah dengar mesin air sejuk tu?
water cooler kot...ade air panas sekali rasanya...macam ini ceritanya..
saya ketika itu sedang menuju ke tandas..tiba-tiba saya terlihat beberapa orang kawan sye sedang menyorok belakang kelas...saya nie macam mami jarum...
for surelah nak tahu apa yang diaorg buat,,,senyap-senyap saya mengendap dia orang..rupa-rupanya...
mereka tangah sedap buat air sirap ...mula sye pelik....mcm mna mereka boleh tak kantoi masa amik air kat cooler...sebb kawasan tu ramai orang...
then yg best nye air sirap tu sedap dan sejuk...mcm mne sye leh tahu...sebab,sejak hari tu saya pun selalu joint dia orang ponteng puasa kat belakang kelas..
yg lgi bestnya...kami siap buat tugasan..minggu nie siapa amik air , siapa bawak cordial , dan siapa bawak gula...syok kan...dan 1 bulan tu 4 kali jumaat...kami tak pernah kantoi dengan cikgu...hebat kan...

plkn....nie mse aw2...x kurus lgi^_^
pada tahun 2008 pula...saya telah terpilih untuk ke PLKN...waaaa...saye bukan nk cite pasal ape saya buat kat plkn tu,...tapi saya nak cerita saat akhir kami kat sana ..
dan pada waktu itu kami sedang berpuasa...1 september 2008 ...kami akan tamat latihan beberapa hari kemudian..
so kena lah buat latihan kawad tgh-tgh panas...selalu klau lepas habis kawan kami pasti akan ke kantin tuk minum yg sejuk-sejuk..
nie dah besar...jadi kena lah tahan sikit....boleh tahan gak lah tahap panas nye..
mana taknya...pakai bju loreng...pakai but tebal...atas tar hitam..bawah cahaya matahari yg tegak atas kepala..ada gak rasa mcam nak pengsan..tahankan saja lah...
masa hari last teha kat kem tu..tup2 kena ABC...waaaa....sedih nye..rse nye bru 5 hari puasa kot..
sblm itu...mlam terakhir kat kem..dak-dak cina nie buat party pulak kat blg dorm...kasi keluarkan semua stock makan dia org...
perh memang banyak lah...stock 1 minggu mcm 1 tahun kowt... smbil tu mereka menderma pada kami...
sye pun amik lah yg sedap-sedap..prepared tu dalam bus....perjalanan kan jauh...
sye duk lah belakang sekali...rupa-rupa nya..1 baris duk belakang tu tak puasa...lupa sahur lah...lupa niat lah...mcm-macam alasan...
kami buat party lah kat belkng...dak laki lak dgn selamba g beli rokok lps tu joint kami kat belkang....


so kawan-kawan lak...mesti ada banyak cerita menarik sepanjang bulan puasakan...
jadi bersama lah kita share ....
just joint segment nie....klau nak tahu lebih lanjut...che klik nie..

tag to: segment
SAYANG KAMU YANG MEMBACA

5 comments:

  1. Salam Ramdhan Kareem...dan salam ukhwah fillah...Terima kasih sudi join...:)

    ReplyDelete
  2. jom baca nostalgia kengkawan yang lain, sementara menanti keputusan pemenang di link
    http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/senarai-peserta-segmen-nostalgia.html

    ReplyDelete
  3. jom baca nostalgia kengkawan yang lain, sementara menanti keputusan pemenang di link
    http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/senarai-peserta-segmen-nostalgia.html

    ReplyDelete
  4. http://kisahemasputih90.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    Salam Ramadhan.. terjah sini.. follow sini jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... jom ke laman Kembara Mencari Redha iLahi..semak siapa pemenang2 segmen tempoh hari di link --> http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/dan-pemenangnya-ialah.html

      Delete