Thursday, October 6, 2011

doubel story..make and sad

owh hai...ingt tk psal mcaroon yg sye nk wat smlm...
sye x jdi wat..so sye wat hri nie...atas sebb2 yg x dpt di elak kan..
so hri nie lps saje habis kelas sye terus blek and macroon
owh blm tu kami rehat2 sambil minum air kelapa and karipap..yum2/

kami mula membuat macroon 
pada jam 2.00 ptg..
ha...semua sedap tdo kami wat macroon...eheheh

ok meh sye ajar anda semua wat macroon.
frist..
MACAROON

80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor

80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna
(pastikan semua bahan kamu smua dalm keadaan kering)

meh kite mula kan


Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar  
dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max. 
Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil t
erus memutar  sehingga adunan  kental dan 
bertanduk seperti gambar  1 (anggaran dlm 10 minit). 
Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat.
 Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. 
(bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). 

                                        Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur
Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
 gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata
 dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata 
masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit
 dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul 
sempurna.
Kemudian boleh lah kita letak pewarna. 
Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja 
kerana adunannyer sedikit.

Langkah 3
Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.


Langkah 4
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. 
Siapkan sampai habis.
Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint. 
Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh
 permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.

Panaskan oven 150C - ita cuma gunakan 140C
 mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat
                                                      kerana nanti macarons pecah atau retak.


                                                  Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. 
Bakar selama 15 - 20 minit.
Setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak
 atas rack dan biarkan ia sejuk. Senangkan!

owh...senang,,senang sgt2 kan..
tp biase lh frist2...
semua bkn leh jdi perfect kan..
nk tgk ape jdi yg frist2

see....owh sye wat warne purpel...
sweet sgt..lawa kan.. 
lps tu saye pon godek2 oven and kecik2 size macroon..
ahahah..mule2 saya wat rapat2 beasr2...
ahahaha
hancur sgt2


see,,,nie lah beberape yg dh siap...:))


so semoga berjaya lh kat kowang k..:))
sye dah..anda blew lgi

sye ingin memaklum kan supaya anda tidak makan 
macroon stiap hari...
<3
nnti kan Almond London  buatan dri



SAYANG KAMU YANG MEMBACA

No comments:

Post a Comment