Tuesday, September 18, 2012

cheese tart or chocolate ?

Alhamdulillah...teha ersyukur sebb di beri kesempatan oleh Allah tuk share korang beberapa resepi..
hri ini teha baik hati sgt2...teha nk share 2 jenis resepi tart...
teha yahin and sure sgt2 yang korang kat sni suka makan tart kan..tak kesah lah ape jenis tart pun.
ini tart yang teha share ialah Cheese tart dan Chocolate tart


ok mula2 korang kena lah buat bild bake dulu...tahu blid bake?

ini dinamakan blid bake...bakar luar tart dulu baru leh buat tart dalam...

and nk bg di elok korang mesti ade acuan dia...
g kedai kek sure jumpa...


bahan-bahan blind bake,.:
280gr unsalted butter
280gr icing sugar(ayak)
3 biji telur
600gr cake flour(ayak)
suku sudu kecil (1/4 ) garam.

cara-cara:
1-pukul kan butter bersama-sama dengan icing sugar sehingga kembang dan putih..
2- kemudian masuk kan pula telur dan pukul sehingga sebati...
3- campurkan tepung bersama-sama dengan garam dan masuk kan dalam bancuhan dan gaul sehingga menjadi dough.
4-klau nak tahu dh elok atau belom...korang ambil skit bancuhan tadi.bulat kan...klau agak2 tak melekat dan tak terlalu lembut..ok dah tu...
5- simpan dalam peti sejuk selama 5 jam.,..tuk set kan bahan tu...
6- dah sejuk kan..keluarkan dan tenyeh dalan acuan tdi..jgn terlalu tebal dan jgn terlalu nipis...sedang2.


7-.klau anda orang yang senang dan pemalas...hehe..beli lah mesin tart ..sure semua nye sama jew..

'harga x mahal..cuma RM 700++ jew..
8-dah diap..bakar dlam suhu 160 dan 15 minit..agak2 dan brown tu ok lah..


nie tatrt teha jual. ^_^

ok sekarang kita buat filling lak ye..
frist filling cheese...
maaf teha tak dpat nak tunjuk gambar ynag teha buat...sebb tak sempat nk amik..^_^

cheese blueberry
250 cream cheese Philadelphia/tatura.
bkn cheese slice tu..^_^
60 grm castor sugar
50 grm whipping cream..(tau kan)
1 biji telur.
250 grm bluberry filling.(yg tak ade biji)

cara-cara.
1-pukul cream cheese bersama dengan sugar,whip cream , dan telur sampai kembang...(pukul semua sekali)
2-lps dah siap... amik blueberry tdi dn tetak sikit dalam blid bake korang tdi...


3-lps dh letak blueberry.korang letak skit bancuhan cheese tu...jgn smpai penuh tau...ok?
4-ok korang selalu nmpak atas tart mesti ade bunga2 tu kan...?ade orang guna blueberry filling..mcam teha guna bancuhan cheese..letak kan sedikit bancuhan dalam mangkuk...jgn banyak2..then letak pewarna unggu..skit shaja...amik toothpick ad\nd coret kan garisan pendek..



5-pham tak??senang jew...ok dah siap...bake lah dalam 10 minit..jgn lama2..t blind bake korang lak yang hanggus...

done...,,
p/s: sorry sye pinjam gamba bloger2..<3

tart cholcoate versi teha

ok ini filling chocolate lak....

resepi pilling senang teha buat..tahu ganache??nini resepi tak di galakan tuk bawa jalan jauh...klau nk jalan jauh lain hari teha bg resepi ^_^

bahan-bahan
150 ml whipping cream
350 coklat masakan..
1 sudu besar mentega .
sedikit badang petak (tuk hiasan.)

cara-cara:
1-double boil whipcream dalam 1 blow...
2-hiriskan coklat , supaya coklat mudah di cairkan.
3-kemudian gaul sehingga sebati dan bancuhan kental...
4-last sekali msuk pula butter yg sikit tadi.supaya tart korang nmpk berkilat..
5- dah siap inti coklat.korang amik plastik yg selalu buat deco..klau x ade pkai plastik air pun ok..
5-msuk kan coklat dlm plastik dan paipkan dalam blind tart.lps tu letak lah kekacang yang dh di bakar sikit....
6-dah siap simpan dalam peti sejuk dan siap di makan...

ok..done .....siap juga teha bg resepi...
maaf lah resepi teha hari ini hanya biase2...untuk korang tmbah kan koleksi resepi ,,
boleh try resepi2 teha...akan dtg..insyaAllah klau teha tak bz keje, teha akan update resepi and perkembangan teha...
doa kan teha berjaya mencapai impian ye...

salam sayang and selamat mencuba

tag : secret recipe


SAYANG KAMU YANG MEMBACA

1 comments:

  1. Boleh sy tao berapa hrga mesin tersebut

    ReplyDelete