Thursday, September 27, 2012

pavlova...makan modern

hai semua...hari ini mungkin hri yang terakhir kowt teha update blog nie
wwwaaaaa~~~sedih nye.... teha akan keje,dan keje teha sibuk... lgi pula teha x kn bawak cik tosiba dan cik nikon. so x leh nk update blog lgi..
insyaAllah...klau di beri kesempatan teha akan update cite2 terbaru kat langkawi pula...

ok lah hri ini teha nak share something kat korang...
pernah dgr pavlova??? pavlova adalah pencuci mulut meringue yg dinamakan sempena nama penari ballet Russia iaitu Anna Pavlova. Ia adalah pencuci mulut meringue dengan kerakgaring dan lembut didalamnya..Pencuci mulut ini dibuat sempena kedatangan Anna ke New Zealand & Australia pada Tahun 1920an.....hais...mcm nk belajar sejarah lak....
korang nk resepi pavlova?
resepi yang mudah..tp kena ade kesabaran yng tinggi ^_^

bahan-bahan:
5 biji telur(white)
200 grm gula castor
1 tbsp (sudu mkan) vanilla essense
1 tbsp(sudu mkan) cuka sayur
buah2 beey
whip pinging cream

cara-cara nye...

1-pukul telur putih sehingga menjadi meringue...
(apa itu meringue?,,sejenis bancuhan telur putih dn gula yang di pukul padu ,sehingga di terbalik kan tidak jatuh.)
2- letak kn pula gula sedikit demi sedikit...
3- bila dh menjadi meringue.letak pula essence vanilla supaya tridak terasa sgt telur.dan letak kn sedikit cuka sayuran..
4- bila dah siap..amik loyang leper,dan letak kan baking paper.bentuk kan ikut kesukaan anda.
5- bake selama 1/2 jam atau lebih dan suhu 160 darjah Celsius.
6-bila dah siap di bakar,korang pukul kn whip cream dan sapukan di atas pavlova itu...lepas tu hiaskan pula dengan hirisan buah2an berry atau pun kiwi...

nie hasil dri saya.cik shima dan cik limah

thanks cik limah coz ajar sya dan shima syg ajar buat pavlova... to unty2 yg ade kecing manis..elak kn dri makan ok...t jgn slh kn sye klau cek kecing manis makin naek..hehehe ^_^..
insyaAllah anda akan menyukai pavlova ini..syok mse mkan....sebab masuk dalam mulut terus hilang...wahhh..nikmat orang kaya sekejap..


tag: secret recipe 


SAYANG KAMU YANG MEMBACA

3 comments:

  1. sape kate dah keje tak boleh update?
    i steady je...

    ReplyDelete
  2. cik toshiba kita x bawak..abes nk update kat mne??

    ReplyDelete
  3. mak aih.. macam sedap ni.. kena try ni.. hehehe.

    ReplyDelete