Monday, September 10, 2012

Rainbow cake

hai kawan-kawan bloger sekalian....ape khabar??
teha minggu nie penat sgt..nie pun dah lambat update blog...kerana masalah teknikal yang tak dapat di elak kn..
hari ini teha nak share some thing ngan korang...
teha hari in sgt baik nak ajar korang semua buat satu kek yg mudah di hafal...tp ssah di buat
kek ini bernama rainbow cake,atau nama melayu dia kek pelangi...
selalu pelangi keluar slps waktu hujan..tp nie tak payah tggu hujan dah ade pelangi....
dan enak di makan di semasa hujan...kan,kan..
ok kite mula kan dengan mengumpul bahan.....

bahan-bahan:
250 grm tepung cake(low protein flour)
250 grm butter (salted/unsalted)ikut suka
250 grm gula castor(gula kedua halus,buka icing)
5 biji telur (gred b/a)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil essen vanilla

cara-cara...
1-pukul butter bersama-sama dengan gula sehingga kembang dan putih...
2-bila dan putih dan kembang. masuk kan pula telur dan pukul hingga sebati...klau ade ketul2 means belum sebati ok...
3- lps dah siap no 2...kite masuk kan sedikit Essen vanilla dalam bancuhan..
4- masuk kan baking powder dan tepung cake dalam pengayak.dan ayak tepung tersebut..
5-bila dah siap ayak masuk kan pula dalam bancuhan tadi..dan gaul sehingga sebati..tapi jgn lama sgt..

6-yang nie kena pham kan betul2 ok...korang amik 1 bowl dan letak kan atas penimbang.lps tu amik bancuha tadi dan masuk dalam bowl tdi..tuk timbang bancuhan tadi..
7- bila dah tahu jumlah.bahagi kepada 6.contoh 1000 grm bahagi kepada 6 = 166(agak)


8- kemudian korang sediakn 6 mangkuk dan letak kan atas penimbang dan bahagikan bancuhan tdi..1 mangkuk 166.




9-pastikan korang ade 6 loyang aluminium nie(boleh pakai buang) dan 6 color pelangi....agak2 lah klau tak tau color pelangi..^_^


10-dah tu masuk lah yang korang dah letak color dalam loyang tu..ops letak lah butter dulu ye,.,t melekat lak kek korang tu..
11- bake lah kek korang kat oven..klau oven tehah 160 darjah Celsius dan 15 minit shaja...sebb nipis jdi tak lama..

ok bila dah siap kite biar kn sejuk..dan sambil tu kita layan topping dia lak

bahan-bahan
500 krimwell
200 ising sugar
p/s:klau x jmpa krim well leh guna butter

1 sudu kecil vanilla essen

pukul kan semua tu sampai sebati,kembang dan putih...senang cite klau korang pukul guna tgl smpai kental,ssh nk pukul.^_^

ok klau dah siap korang leh lah decorate cake tu ikut kesukaan korang...
mcm teha letak M&M...nie hasil teha..


comey ka???

tq chef ynag mengajar and shima yng bg resepi skit2...
hargai mereka, ^_^
selamat mencuba..klau nak pelbagai resepi tggu menu akan dtg
p/s:leh hntar email nnatheh@yahoo.com....


sebelum terlupa mintak jasa kawan2 FB tolong like kan teha punya gamba.^_^
tag: secret recipe
SAYANG KAMU YANG MEMBACA

14 comments:

  1. WAHHHHHHHHHHH cnteknyaaaa!!! huhu sedap takkkkkkk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sekadar cntek..rse sedap pun mesti kena ade ^_^

      Delete
  2. teha tengah nak wat projek rainbow kek ni tenkiu for the recipe ekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..selamat mencuba...resepi mudah di hafal <3

      Delete
  3. Done follow u, sodapnyer kek
    http://asmarpunyablog.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. sedapnye....sumpah terliur dan suka sangat makan kek ni. suka makan tapi leceh nak buat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang agak leceh..sebb tu klau kat kedai2 harga dia mahal...boleh smpai rm 60++ 1 kg,.:)

      Delete
  5. weyh! yg topping tu ko xbgtau aq pown weyh. ni mndtgkn kemarahan ni.hahaha

    ReplyDelete