Thursday, June 14, 2012

8 persediaan.bulan mulia

bismillahirahmanirrahim.....
hai kawan2..sedar x sedar dah msuk bulan 6 sekarang kan.JADI x lama lagi ramadhan akan tibe....yeyye..
kawan2 dah ganti puasa yang korang ponteng tahun lps?
klau belom mari cpt2 kite berpuasa ganti.sambil tukite tambah kan ibahdah kite yang belom pasti mencukupi tuk menghadap yang masa esa nnti kan.
ape persediaan korang tuk menanti bulan ramadhan nie?
ha..kat sni saya nk share sikitlah persediaan yang patut kita kena ade seblm menjelang bulan ramadhan
(pertama)*persediaan ilmu agama terutama sekali ibadah ketika bulan puasa.tak sudah pun persediaan ilmu ini.korang hanya perlu mendapat kan buku agama yang jual kat bookstore 

nie salah satu buku tentang ramadhan...
yang pasti sekarang.dah terlalu banyak buku tentang agama jual kat bookstore.sama ada kite rajin atau tidak shaja tuk mencari dan membaca...

(kedua)*menyediakan tubuh badan yang sihat .kerana sekira nye kite ada tubuh badan yang sihat kita akan menjadi semangat untuk berpuasa.tidak ade alsan gastric sket2 badan.ini semua kerana penjaga badan yang tidak sempurna.sekiranya badan kita sihat.kita dapat membuat ibadah dengan baik 


terus kan bersenam dan mengambil permakan yang sihat untuk terus sihat dan bersedia berjumpa bulan ramadhan.bulan yang penuh keberkatan.

(ketiga)*merancang perbelanjaan keluar masuk untuk bulan ramadhan.kerna biasa lah pada bulan ramadhan nie kite nie berbelanja tuk berbuka melampau2.biasalah sekali setahun..makanan nye pun jarang2 dijumpa,jadi klau dapat jumpa makanan yang di ingini pasti berlebih-lebihan membeli. dari situ dah terjadi satu pembaziran.di bulan puasa juga jangan lah kita lupa bersedekah dan membayar zakat kerana itu juga dapat membantu orang2 dalam kesusahan,keran duit yang kita simpan itu boleh membuat persediaan untuk syawal yang akan tiba slps ramadhansekiranya kawan menderma jgn lah mengharapkan pulangan dari seisapa.jadilah seorang yang iklas kerana dimata ALLAH itu yang baik.sentiasalah bersyukur dengan rezeki yang Allah dan memberi sebahagian rezeki yang kita dapat dengan bersedekah kepada yang memerlukan. ikhlaz itu yang paling penting


(keempat)* perancangan masa atau waktu. rancang lah waktu yang ada tuk bersama keluarga untuk kita dapat beribadat bersama-sama dengan mereka.dari situ pahala kita akan bertambah dan berganda-ganda.


sangat indah jika kita sentiasa dapat beribadah bersma-sama dengan keluarga.

(kelima)*memulakan ibadah di bulan sha'ban seperti bulan ramadhan dengan membaca Al-Quran,berpuasa sunat agar pada bulan ramadhan nanti akan menjadi lebih sempurna.

(keenam)*muhasabahkan diri .perbaiki diri dan buang amalan yang boleh menyalahi agama seperti maksiathindari maksiat seboleh-boleh nya.supaya hidup kita lebih bersih dari segala kekotoran.

(ketujuh)*buat lah persiapan syawal awal supaya bulan ramadhan kita tidak akan di ganggu dengan kesibuka persiapan raya anda.

ha..tapi janganlah shooping berlebih-lebihan.nanti lps raya kehabisan duit pula.kan dah susah.

(kelapan)*Memperbanyakkan bercerita tentang kemuliaan bulan Ramadhan. Hal ini bertujuan memberi rangsangan dan semangat kepada kita untuk membuat persediaan bertemu Ramadhan.


dengan bercerita tentang tentang kemuliaan berpuasa pesti kita dapat merangsangkan diri..
insyaAllah..

cukup lah 8 persedian yang ada ini...tidak perlu banyak2,kerana yang ada ini pun belom pasti kita dapat buat atau tidak.insyaAllah. semoga kawan2 dan juga saya dapat mempraktiskan segala persediaan yang ada ini. insyaAllah.. terima kasih kerana sudi membaca.
SAYANG KAMU YANG MEMBACA

No comments:

Post a Comment